Landscaping a walkway: A case study

A distant view of the place and gate showing the winding path, steps and sitting areasIn this case study, landscape architect Johan Østengen, explains the problem of adapting a city space and a heritage wall and gate on a sloping site into a pleasant place to walk, and to have informal get-togethers. The height difference of seven metres was the main challenge, but with some universal design thinking to drive the design they were able to come up with a successful inclusive and accessible design. For more of this story about this universally designed open space and the difficulties they had to overcome, go to the Inclusive Design Norway website for the article on the Schandorff Walkway. Several photos illustrate the final design. 

Editor’s Note: Norway has almost no flat land and is at the forefront of rolling out universal design everywhere. So the myth that you can’t do UD on sloping sites is put to bed.

Facebooktwitterlinkedinmail