School and apartment block merge

Aerial view of the proposed development showing the apartment towers and the school precinct at ground level.
Image by Jack Hobhouse/courtesy HawkinsBrown

Most schools have a lot of open space which is generally reserved for students. But these spaces are left empty a lot of the time. By merging a school with an apartment block, some spaces can be shared. This is part of the motivation behind an experimental building in Hackney, London. This is an example of reducing the segregation of generations and being more inclusive. It takes mixed use to another level. 

The 89 apartments are in two tower blocks while the school juts out from the base. There is a clear delineation between the two but the design shows they are meant to be together. For example, the school’s basketball court and the apartment block’s common room are shared spaces.

The architect said, “The interconnected apartments and school suggest that adults and children don’t have to be treated like different species in a zoo. By bringing them together, this space shows that school kids and apartment dwellers can peacefully coexist.” I call that another version of inclusive design.

The title of the article is, In London, an experimental building houses two very different types of tenants. It’s from the FastCompany website.